a+u Architecture and Urbanism Magazine

Cohta Asano Kazuhito Sato My Home in Fukushima

Six months after the 2011 Tōhoku disasters, Fukushima-based architect, Kouta Asano, began contemplating an architecture that would be open towards his own future and that of Fukushima, as a new house for himself where his family home had once stood.

Thinking about the border between architecture and nature, he chose to construct it of geometrically arranged cubes, loosely linked to the exterior, enriching life through internal connections. The exterior is finished with the sculptural surface of flexible clapboarding, and the interior achieved a spatial quality reminiscent of folk homes by exposing the orthogonal frame as in traditional wooden construction.

The house is formed by nine interlocking cubes of differing scales, and the entrance is made from the gap between the front two cubes. The flexible clapboard exterior is adjusted to fit with the wall joints of the cubes. The walls and ceiling are exposed wooden frames clad with wood wool cement board, and the flooring is structural plywood. The wall surfaces inserted into the interior from the continuation of the exterior walls are finished with flexible clapboard.

The nine cubes arranged to interlock at alternating angles create a multitude of big and small, long and narrow spaces, and through the continuation of exterior walls inserted into multiple interior spaces, the structure gives the feeling of being connected with the outside environment. Being the architect’s own home, he created only a spatial structure framework to allow for continual renewal, aiming to “live in a framework.”