a+u Architecture and Urbanism Magazine

Makoto Tanijiri Ai Yoshida House in Hiroshima

The “House in Hiroshima” is the renovation project for a 43-year-old apartment building. Considering the spaces as objects with the themes of novelty, incomplete completion, history and future, the original Japanese-style rooms were kept while dismantling their surroundings, returning to the architecture’s past and forming old and new relationships with the newly designed additions. Iron was used as much as possible for the additions, because it was one of the most used materials with many applications in the floors, kitchens and fittings.

The ceiling was removed, leaving the ducts exposed. The newly designed central patio also uses iron for flowerbeds and entrances, which reuse the existing glass panels in the entrance doors for iron-frame sliding doors. In addition, the floors use iron sheets of three different lengths and heights, giving the impression of irregular wooden flooring.

The existing Japanese-style rooms, seen from the living, dining and kitchen space, allows for the comparison of new and old through the use of iron in the new spaces. The contrast between natural materiality of the black surface of iron, the Japanese-style room and the building frame was intentionally designed to make a space in which they each stand out while still matching each other.