a+u Architecture and Urbanism Magazine

Keisuke Maeda Casaneiro

The outside from the south. A two-family home in a quiet residential neighborhood. Ten walls stretch east to west atop the existing exposed gabbro stone foundation (one meter high). With the foundation as an exterior garden, shrubs extend at the height of passersby. The bright colors are in response to the desire of the client to use matching colors from classical Japan (Casaneiro) as motifs.

Looking out to the path from living room of the second residence (4.21 meter ceiling height). A kitchen is planned for the future. The wall (20 cm wide) was left uneven at the edges and treated with elastic lysine. The floor is cedar planks.

The spatial organization of Casaneiro

The property is at one corner of a terraced residential development formed from a gently sloping hill; the one-meter elevation difference with the street is covered by stone foundation. First, I split up the one-room volume with the ten adjacent walls in order to maximize the building-to-land ratio and the floor ratio, and enriched the spatial regions by traversing the multiple layers to connect with the landscape. Next, responding to the client’s desired theme of “color,” I experimented with tens of colors from classical Casaneiro combinations, which are like crystallizations of scenery of the Japanese four seasons. By using different colors for each of the nine spatial regions formed by the wall planes, they create multicolored expressions reflecting changes in sunlight, wind and the seasons.